De Wilde Koeltechniek in het nieuws

Van duur warmtenet af met individuele warmtepomp

De lucht/water-warmtepomp van Ferroli die de woning van Koen Zweers voortaan van warmte voorziet.
Niet van het gas af, maar van het dure warmtenet. Koen Zweers uit Tiel waagde de overstap naar een all-electric warmtepomp en is nu bevrijd van dure gigajoules. Er is nog wel één hindernis te nemen: het verwijderen van de warmtenetaansluiting. Dat gaat hem 4.200 euro kosten.

Het was bij de bouw al een duurzaam woningproject: Buurt 7 in de nieuwbouwwijk Passewaaij in Tiel. Zo’n dertien jaar geleden kocht Koen Zweers er een huis zonder gasaansluiting. In de wijk stonden meerdere collectief opgesteld warmtepompen met bodembronnen, gecombineerd met cv-ketels voor piekvragen. Via een warmtenet kwam het cv-water in de huizen terecht. Geen hoogtemperatuurwarmtenet, want het hoefde niet gebruikt te worden voor warm tapwater. Daarvoor kregen de huizenkopers een warmtepompboiler in hun huis.

‘Twee keer zoveel betalen’

Vanaf het begin waren er problemen, bleek uit onderzoek in 2020 (zie ook het kader onderaan), en voor Zweers was zo langzamerhand de maat vol. Hij wilde los van het warmtenet van Eteck. “Het vorige bedrijf heeft niet diep genoeg geboord. Ze hadden ons beloofd dat het goedkoper zou zijn dan gas, maar ik moest twee keer zoveel betalen.”

Warmtepomp als advies

Via-via kwam Zweers een tijdje geleden in contact met duurzaamheidsondernemer Gideon Goudsmit. Die adviseerde hem over te stappen op een warmtepomp. Een eerste zoektocht leverde niets op. De offerte ging uit van een bedrag van 15.000 euro. Te veel, vond Zweers. Ondertussen voerde hij wel enkele andere adviezen van Goudsmit uit. De beganegrondvloer kreeg extra isolatie en het meeste glas verving hij door triple beglazing. Bovendien legde hij extra zonnepanelen.

Plaatsing bij de voordeur

Toen kwam Zweers, in het dagelijks leven rijschoolhouder, in contact met een andere installateur: De Wilde Koeltechniek uit Tiel. Die voorspelde dat het niet zo’n ingewikkelde montageklus zou worden. Zweers: “Hij zei dat het bij ons heel simpel kon. De warmtepomp kon rechtstreeks worden aangesloten op de vloerverwarming.” Bovendien was het een voordeel dat het warmtenet op de begane grond op de vloerverwarming was aangesloten. 

“De warmtepomp kon bij ons bij de voordeur worden neergezet. Dat is de beste plek qua geluid en het is de kortste route naar de vloerverwarming. Nog geen twee meter, denk ik.”

Verdrijven van de najaarskoude

Direct na de zomer werd de lucht/water-warmtepomp van Ferroli, type Omnia M3.2 met een vermogen van 6 kW, in huize Zweers geïnstalleerd. “Net voor de winterperiode.” Het verdrijven van de najaarskoude is goed gelukt. Sterker nog, het comfort is zelfs beter dan met de aansluiting op het warmtenet. “De vloer is veel sneller warm. We waren gewend dat het een hele dag kon duren, maar nu is het al binnen een paar uur bloedheet.”

Vastrecht blijft

Al voor de plaatsing van de warmtepomp wist Zweers dat het verwijderen van de warmtenetaansluiting kostbaar zou kunnen zijn. Hij hield rekening met een bedrag van 2.500 euro voor het verwijderen van de afleverset en leidingen in zijn woning. Eteck rekent er echter bijna 4.200 euro voor. Dat vindt de Tielenaar teveel van het goede. Hij laat de aansluiting bestaan en blijft maandelijks zo’n 22 euro vastrecht betalen. Verbruikskosten zijn er niet meer. De gigajoulemeter staat stil. Volgens Zweers rekende Etech voor een gigajoule het maximaal door de overheid vastgesteld tarief.

Belangstelling van de buren

De buren volgen de overstap naar een lucht/water-warmtepomp met grote belangstelling. “Die kijken gespannen naar de ontwikkelingen en of ze van Eteck af kunnen komen. Als de kosten voor afsluiting niet zo hoog zouden zijn geweest, denk ik dat 60 procent van de wijk er vanaf wil.”

Het warmtenet van wijk 7 in Tiel is er een met een geschiedenis

Het omvat in totaal twaalf kleinere wamtenetten voor de bijna 300 huizen en appartementen, stapsgewijs opgeleverd tussen 2010 en 2012. Al vanaf het begin waren er problemen. Volgens het bewonerscomité zijn die het gevolg van bezuinigingen bij de aanleg. “Alle twaalf warmtekelders zijn uitgerust met relatief kleine bronnen, dit was vergunningtechnisch praktischer (lees goedkoper). Hierdoor moet tijdens koude perioden een cv-ketel bijspringen.” De problemen waren zo groot dat het resterende deel van de wijk Passewaaij weer een gasnet kreeg.

Uiteindelijk verkocht de toenmalige exploitant het net in 2015 aan Eteck. Deze grote exploitant van warmtenetten wist een technische oplossing lange tijd voor zich uit te schuiven door de problemen grotendeels te negeren. Actie van de gemeente Tiel, een bemiddelaar en dreiging van de ACM om de vergunning in te trekken, leidden vorige winter tot een definitief plan van aanpak voor de problemen. In de zomer van 2023 is Eteck gestart met een dure renovatie van de twaalf warmtenetten in de wijk door het boren van evenzoveel nieuwe wko-bronnen, vervanging van een aantal warmtepompen en cv-ketels, en het vernieuwen van de afleversets in de woningen. Eteck heeft er niet voor gekozen om het warmtenet gasloos te maken.

 
Bronvermelding, auteur: Richard Mooi  https://www.vakbladwarmtepompen.nl/